Hompagina van de Kittenmand
Hompagina van de Kittenmand
Wat is de Kittenmand
Speciale aandacht
Ook meedoen met de Kittenmand ?
Thuis gezocht
Adoptieprocedure van de Kittenmand
ANBI gegevens
Vrienden van de Kittenmand
Kitten gevonden ?
Gastenboek
Kittenkrabbels
Kittenmand nieuws
startpagina Stuur de Kittenmand een mailtje Kittenmand gastgezin forum vragen over de site? mail de administrator

Algemene informatie :
  • Naam : Tios
  • Geslacht : Kater
  • Leeftijd : 10+ jaar
  • Kenmerken : europese korthaar zwart
  • Status : geplaatst

~ Tios ~

Tios is een oudere kater van (naar schatting) 10+ met een enorm zachtaardig, vriendelijk en rustig karakter met geweldig mooie katerwangen. Hij is in december 2020 van straat gehaald, nadat duidelijk werd dat hij zich buiten niet goed staande wist te houden tussen andere katten en positief reageerde op menselijk contact.

Toen de kou goed toesloeg en Tios tekenen van verkoudheid liet zien kreeg hij een plekje bij een gastgezin om te wennen aan het binnenleven. In een warm en liefdevol huis samenleven met mensen is duidelijk wennen voor Tios; althans hij durft zich niet zo gemakkelijk te geven.

Tios heeft tot nu kunnen overleven door zich vooral onzichtbaar en stil te houden. Door zichzelf volkomen weg te cijferen. Alsof hij er niet toe doet.
Liet zich ook zo wegjagen door andere katten terwijl hij toch liever was blijven liggen in dat kattenhuisje wat hij eindelijk gevonden had.

Aan dat leven op straat moest een einde komen voor deze lieve zachtaardige kater.
Het was genoeg geweest.

Tios vindt het allemaal erg spannend en het kost hem echt wel tijd om te wennen aan (weer) leven in huis en te wennen aan zoveel aandacht voor hem. Ineens doet hij ertoe en vindt de mens zijn welzijn belangrijk. Dat is wennen maar hij blijft stapjes zetten en laat in het gastgezin zien dat hij heel langzaamaan steeds meer vertrouwen heeft in de goede bedoelingen van de mensen. Wat zijn we trots op hem.

Het is wat moeilijk om de knappe Tios goed op de foto te krijgen. Met zwarte katten is dat altijd al moeilijk maar voor Tios is het nieuw om als model te dienen. Zoveel aandacht, zelfs foto's en dan nog wel van hem. Het moet niet gekker worden denkt hij misschien wel.Bij het gastgezin ligt Tios overdag op een zelf gekozen plekje op de bovenste verdieping, waar hij kan eten, drinken en de bak gebruiken.
Daar is hij dan eigenlijk overdag altijd te vinden. Hij heeft beschikking over het hele huis, maar tot nu gaat hij enkel ’s nachts op pad. Dan hoort het gastgezin hem steeds vaker de trap op en af rennen, spelen met een balletje of een muis, ligt hij te doezelen in de krabton, neemt hij een hapje van het kattengras of is hij druk doende zijn nagels te scherpen.

Want Tios zorgt goed voor zichzelf. Hij poetst zijn mooie, zwarte vacht graag. Soms zelfs zo enthousiast dat er wat kale plekken op zijn poten en buikje zijn ontstaan. De dierenarts vermoedt dat hij dit ook doet, omdat het hem ontstresst.
Hoe meer hij gewend raakt aan zijn nieuwe leven, hoe minder hij zichzelf overmatig zal gaan poetsen is de verwachting. De eerste verbetering is hierin ook al zichtbaar.Van een angstig ineengedoken en verstijfde kat, die vooral probeerde niet op te vallen en je niet durfde aan te kijken (blazen, krabben of bijten uit angst is hem vreemd), transformeert Tios langzaam maar zeker in een kat die de geneugten van het binnenleven begint te waarderen.
Hij geniet van geaaid worden (jawel), een lekker snoepje op z’n tijd en lekker spelen, sinds kort ook samen met de mensen in het gastgezin. Om hem te ondersteunen in dit proces, dient het gastgezin hem tweemaal daags enkele Rescue-druppels toe via zijn natvoer en eet hij speciale brokken die een kalmerende werking hebben. We zetten alles in om Tios te helpen.

Wat zijn geschiedenis is weten we niet, maar zijn rafelige oortjes, afgebroken tand, scheve teennageltje en zijn sterke en zichtbare angst voor onbekende mensen, bewegingen en onbekende geluiden, geven ons wel een indicatie dat hij het niet makkelijk heeft gehad.

Daar waar Tios zich nu (nog) niet durft te verplaatsen in het bijzijn van mensen, geniet hij echter dubbelhard van het kroelen. Je zou het niet zeggen op basis van dit verhaal, maar Tios is een echte knuffelkat! Hij laat zich uitgebreid knuffelen als hij je kent. Als ze in het gastgezin naast hem gaan liggen op zijn vast stek op zolder, laat hij zich gewillig urenlang aaien en beantwoordt hij die aandacht met spinnen, kopjes geven en soms zelfs kwijlen van geluk. Ook is hij dol op snoepjes. Dan begint hij meteen te spinnen en hij gaat er inmiddels zelfs voor rechtop zitten.Tios is na binnenkomst bij De Kittenmand gecastreerd, gechipt, ingeënt en behandeld voor een lichte verkoudheid. Hij is nader onderzocht door de dierenarts en uit het bloedonderzoek bleken geen afwijkingen.

In het gastgezin ontwikkelde hij een allergische reactie die zich uitte door veelvuldig krabben aan z’n koppie, waardoor er wondjes ontstonden. Na behandeling van de wondjes is de dierenarts gestart met het driewekelijks toedienen van medicatie die deze allergische reactie en dus het krabben minimaliseert.
De dosis wordt momenteel verlaagd tot een zo laag mogelijk niveau zonder aan effect in te boeten en dat gaat goed.

In het gastgezin geldt dat Tios alles mag en niets moet, en alles op zijn tempo. Met elk stapje in zijn proces, hoe klein ook, zijn we blij.
Voor Tios zoeken we dan ook een rustig huisje, zonder kinderen en andere huisdieren.
Een thuis waar hij zichzelf kan zijn, waar niets van hem verwacht wordt en waar alle kleine stapjes mooi meegenomen zijn. Bij voorkeur bij mensen met ervaring met bangere katten. Een thuis waar hij op termijn ook in een afgesloten tuin kan. Wij denken dat hij dat uiteindelijk heel fijn zal vinden.

Wilt u deze lieve, grote jongen (met een enorm goed hart) het thuis geven waar hij al zo lang op wacht en dat hij zo ontzettend verdient? Neem dan contact op met De Kittenmand!

Mocht zijn nieuwe thuis in Tilburg of omgeving liggen dan kunnen we Tios helpen bij zijn start in het nieuwe thuis.
Het gastgezin kan dan in het begin Tios een paar maal een bezoekje brengen zodat hij dan momenten heeft waarop hij kan genieten van vertrouwde aanwezigheid en vertrouwde kroelpartijen.

We denken echt dat dit hem kan helpen om een goede doorstart te maken. Vandaar dat een thuis in Tilburg of omgeving op dit moment nog de voorkeur heeft. Maar, woont u elders en denkt u toch het ideale thuis te kunnen bieden aan deze lieverd?
Neem dan zeker contact met ons op.
Dat kan, voor het eerste contact, via een mail naar info@kittenmand-tilburg.nlterug naar startpagina

2007 stichting "de Kittenmand"