Hompagina van de Kittenmand
Hompagina van de Kittenmand
Wat is de Kittenmand
Speciale aandacht
Ook meedoen met de Kittenmand ?
Thuis gezocht
Adoptieprocedure van de Kittenmand
ANBI gegevens
Vrienden van de Kittenmand
Kitten gevonden ?
Gastenboek
Kittenkrabbels
Kittenmand nieuws
startpagina Stuur de Kittenmand een mailtje Kittenmand gastgezin forum vragen over de site? mail de administrator
Lizzie en Siem


Bijzonderheden : samen te plaatsen

Algemene informatie :
  • Naam : Lizzie
  • Geslacht : poes
  • Leeftijd : ongevbeer 7 jaar oud
  • Kenmerken : europese korthaar zwart met beetje wit
  • Status : geplaatst
Algemene informatie :
  • Naam : Siem
  • Geslacht : kater
  • Leeftijd : in juli 2021 geboren
  • Kenmerken : europese korthaar cypers rood
  • Status : geplaatst

~ Lizzie en Siem ~

Lizzie en Siem hebben elkaar bij het gastgezin leren kennen en zijn dikke maatjes geworden. We zoeken een liefdevol thuis waar ze samen welkom zijn.
~ Siem ~

Siem is in een katertje dat in juli 2021 geboren is. Hij heeft zijn entingen gehad, is ontwormd, ontvlooid, gecastreerd en draagt een chip.
Lizzie is een poes (waarschijnlijk 7+ jaar) met een zwarte vacht, een klein wit befje en een smal wit streepje onderaan haar buik. Ze is gechipt, ontwormd, ontvlooid en gesteriliseerd.
En recent is ook haar gebit gereinigd.Siem is onder een bramenstruik op een industrieterrein gevonden toen hij een week of vijf oud was.
Helemaal alleen, met kapotte voetzooltjes. Gelukkig kon Siem al hard miauwen, zodat hij opgemerkt werd door een voorbijganger.

Sindsdien zit hij veilig in een gastgezin samen met poesje Lizzie. Daar waren ze al snel gecharmeerd van zijn lieve en zachtaardige karaktertje. Hij is nieuwsgierig, zelfstandig en heeft een fijne dosis zelfvertrouwen, waarmee hij met plezier en enthousiasme de wereld tegemoet treedt. Siem is altijd vrolijk.Siem heeft een lekkere berg energie, zonder extreem druk te zijn. Hij geniet ervan om hard achter een balletje of een speelgoedmuis aan te rennen, en kan zich even zo makkelijk in een comfortabele pose naast je op de bank vleien om lekker te komen slapen of zich uitgebreid te laten aaien.

Siem is dol op tunneltjes om zich in te verstoppen of doorheen te sprinten. En hij houdt ervan om met zijn pootjes in een waterbakje te spetteren.

Als hij zin in eten heeft dan laat hij van zich horen met zijn brede scala aan miauwtjes, om zich vervolgens dramatisch op zijn zij te laten vallen als het allemaal weer te lang duurt naar zijn zin.

Siem is er aan gewend dat er veel thuis gewerkt wordt. Na het ontbijt stapt hij vrolijk mee naar de werkkamer op zolder. En als het personeel Siem per ongeluk is vergeten mee te nemen naar het ‘thuiskantoor’ dan wordt er binnen 5 minuten aan de zolderdeur gekrabbeld alsof hij wil zeggen “Hallo, de online meeting is al gestart en je bent mij vergeten uit te nodigen!”.Siem is nieuwsgierig naar nieuwe bewegingen, geluiden of mensen. Ontdekken doet hij altijd behoedzaam en voorzichtig. Dus als er bezoek komt, kijk hij even de kat uit de boom en duurt het meestal even voordat hij zich laat zien.

Maar als hij geconstateerd heeft dat de kinderen van de visite goed volk zijn, de stofzuiger hem niet opeet en de blaffende hond in de tuin van de buren hem niet in zijn bil komt bijten, dan ontspant hij zich al snel. En na een rondje snuffelen en kopjes geven gaat hij weer graag verder met spelen, kroelen of slapen, net waar hij mee bezig was of zin in heeft.

Siem is dol op zijn ‘tante’ Lizzie en zij op hem. Ze spelen samen met balletje of een veertje aan een touwtje, poetsen elkaar regelmatig en liggen vaak bij elkaar in de buurt te slapen. En als ze elkaar even niet meer gezien hebben, miauwen ze even hard alsof ze willen zeggen “Ik ben hier! Waar ben jij?”.

Siem kan met zijn kittenenergie in zijn spel soms nog een beetje te druk zijn voor Lizzie.
Daarom is het ook van belang dat er veel met Siem gespeeld wordt en hij genoeg uitdaging heeft. Gelukkig vinden ze dat in het gastgezin heel gezellig om te doen en komt hij niets tekort.
Siem en Lizzie zijn een bijzonder, prachtig en lief duo en verdienen samen een gouden mandje.
~ Lizzie ~

Lizzie is een waanzinnig lief, sociaal en zachtaardig poesje. Als ze je komt begroeten, omdat je even weggeweest bent of ’s morgens opstaat, doet ze dat het liefst door haar natte snuitje tegen je gezicht aan te duwen en hard te spinnen.
Dan gaat haar staartje de lucht in en haar pootjes beginnen “koekjes te bakken” alsof haar leven er vanaf hangt.

Ze is graag bij haar mensen in de buurt en krult zich dan vaak als een perfect croissantje op om een welverdiend uiltje te knappen. Dichtbij waar haar mensen zijn, en ja, soms ook lekker op schoot. Een beetje tevreden snurken hoort daar dan af en toe ook bij. Of die mensen nu volwassenen, pubers of kinderen zijn, Lizzie voelt zich bij mensen echt op haar gemak.

Ze is ook erg gesteld op katertje Siem, die ook bij hetzelfde gastgezin verblijft. Samen zijn ze echt een mooi stel dat steeds beter op elkaar raakt ingespeeld. En een paar keer per dag laat ze zich met veel plezier verleiden tot spelen. Met Siem, met een veertje aan een touwtje, of gewoon met een ouderwetse speelgoedmuis of vilten balletje. Dan kan ze plots hoge sprongen in de lucht maken, als een driftige kikker door het huis rennen of Siem uitdagen tot een stevig robbertje kattenspel.

Soms is Siem nog wat te enthousiast met zijn verder onschuldige kittenenergie en dan laat Lizzie dat duidelijk weten. Een flinke blaas en af en toe een grom, en dan is de lucht ook snel weer geklaard.
Want Lizzie is vooral een tevreden katje dat met volle teugen geniet van alle geneugten van het binnenleven.
Een hele metamorfose ten opzichte van het ondervoede, gewonde en uitgeputte zwerfkatje dat een paar maanden geleden bij de Kittenmand binnenkwam.
Ze was uitgemergeld, had haar staart gebroken, ontstekingen in haar bekje, wonden op haar voorpootjes, oormijt en een ernstig vergroeide baarmoeder. Tevens is er artrose gezien in haar pootgewrichtjes.

Het is inmiddels bekend dat Lizzie op en onder haar tong chronische ontstekingsverschijnselen heeft. De randen van haar tong zijn verdikt en onregelmatig en onder de tong zit een zwelling.
In Utrecht zijn er een tweetal biopten onderzocht, waaruit blijkt dat ze een eosinofiel granuloom heeft (https://mcvoordieren.nl/kennisbank/eosinofiel-granuloom/).
Het eosinofiel granuloomcomplex is een groep huidveranderingen die vaak voorkomt bij de kat. De huidveranderingen worden gevormd door een specifiek soort ontstekingscellen, de eosinofiele granulocyten.
De oorzaak kan variëren, maar het gaat meestal om een allergie waarbij vaak de oorzaak niet te achterhalen is. De zwelling is dus geen tumor.

Om Lizzie goed te ondersteunen en de allergische reacties goed te begeleiden krijgt ze om de dag een half Prednison tabletje. Daar doet ze het goed op. En mocht het toch even minder goed gaan dan zie je dat vrij snel terug in haar eetlust en het poetsgedrag aan haar vacht.


Het heeft heel wat liefde, tijd, aandacht en medische zorg gevraagd alvorens Lizzie zich beter begon te voelen. In de periode dat het nog niet goed met haar ging heeft ze ook echt steun gehad aan Siem zijn aanwezigheid en energie; die zorgde ervoor dat ze niet wegzakte.
Maar ze is echt een vechtertje en we zijn heel trots op hoe ze zich door alles heeft heen geslagen en hoe ze nu in haar velletje zit. Zo ontzettend goed en zo mooi.

Lizzie is ook een dametje van het goede leven gebleken. Ze houdt van kattensnoepjes, brokjes en natvoer. Qua smaak is ze echt niet de moeilijkste. Wel zijn de randen van haar tong verdikt en onregelmatig, waarschijnlijk als gevolg van het eosinofiel granuloomcomplex.

Hierdoor heeft ze wat moeite haar eten goed binnen te krijgen. Brokjes en natvoer moet ze soms meerdere malen in haar bek pakken alvorens ze deze goed kan doorbijten en opeten. Dat is werken voor haar en eten duurt bij haar dan meestal ook iets langer.

Om die reden krijgen Lizzie en Siem bij het gastgezin ook in een aparte ruimte hun natvoer, zodat ze ongestoord kan eten. Vooral tijdens het eten van haar brokjes produceert ze meer speeksel dan gebruikelijk.
Maar met een doekje rondom haar etensbakje helpen we haar de brokjes makkelijker op te kunnen eten en het speeksel wat op te vangen, zodat ze gewoon lekker van haar eten kan genieten.Door het littekenweefsel in haar bekje poetst ze zichzelf ook met wat meer speeksel dan andere katten. Meestal droogt dat vanzelf wel weer op. Al vindt ze het ook erg prettig als de natte plekjes wat afgedroogd en/of geborsteld worden door haar personeel.

En daardoor is het ook meteen duidelijk wanneer Siem door Lizzie is gepoetst; dan steekt zijn mooie vacht in natte pieken alle kanten op. Stiekem toch een goed teken, want katten poetsen elkaar alleen als ze op elkaar gesteld zijn. Dus dat zit wel snor tussen deze twee!

Al met al heeft Lizzie ontzettend veel doorstaan en gaat het nu weer goed met haar. Het eosinofiel granuloom in haar bekje zal altijd aandacht en alertheid blijven vragen met soms misschien even een terugval.

Maar dan is de behandeling met de juiste medicatie bekend. Lizzie heeft echt een enorme wil om van het leven te genieten, dus wij gunnen haar (en Siem) een gouden mandje; een voor-altijd-thuis, bij hele lieve kattenmensen, waar ze helemaal zichzelf mag zijn, precies zoals ze is.

Klopt uw hart sneller bij het lezen van deze tekst?
Wilt u Lizzie en Siem de begeleiding geven die ze nodig hebben?
Dan zijn stoere Lizzie en lieve Siem misschien wel de juiste katjes voor u?
Kom eens kennismaken met dit lieve koppel.

Voor het eerste contact ontvangen we graag een mail via info@kittenmand-tilburg.nl
terug naar startpagina

2007 stichting "de Kittenmand"