Hompagina van de Kittenmand
Hompagina van de Kittenmand
Wat is de Kittenmand
Speciale aandacht
Ook meedoen met de Kittenmand ?
Thuis gezocht
Adoptieprocedure van de Kittenmand
ANBI gegevens
Vrienden van de Kittenmand
Kitten gevonden ?
Gastenboek
Kittenkrabbels
Kittenmand nieuws
startpagina Stuur de Kittenmand een mailtje Kittenmand gastgezin forum vragen over de site? mail de administrator
CocoAlgemene informatie :
  • Naam : Lilo
  • Geslacht : poes
  • Leeftijd : geboren in augustus 2021
  • Kenmerken : europese korthaar zwart met beetje wit
  • Bijzonderheden : gesteriliseerd
  • Status : geplaatst
~ Lilo ~

Lilo, poesje, heeft haar entingen gekregen, draagt een chip en is gesteriliseerd.
Naar schatting augustus 2021 geboren.

Lilo is in april 2022 binnen De Kittenmand gekomen. Ze stond miauwend bij een parkeerplaats in een bosgebied. Daar gedumpt, mama kwijtgeraakt?
We zullen het helaas nooit weten, maar ze was van harte welkom binnen De Kittenmand.
De dierenarts schatte haar leeftijd toen op 8 maanden.
Lilo geniet van menselijke aandacht, ook al vindt ze het – zeker als ze je nog moet leren kennen – soms ook wel een beetje eng. Als ze je eenmaal begint te vertrouwen, komt ze al gauw kopjes geven en langs je benen krullen met haar slanke lijfje en beweeglijke staart. Dat doet ze echt in overvloed.

Soms is het dan moeilijk om haar niet meteen terug te aaien, want daar lijkt ze je wel toe uit te nodigen. En haar vachtje is ook zo lekker glad en zacht. Maar juist op die momenten is het belangrijk om niet zelf het initiatief te nemen om haar aan te raken, maar Lilo de momenten en manieren van contact te laten bepalen. Doe je dat niet, dan kan ze nog wel eens uithalen of even bijten. Maar doe je dat wel, dan geniet ze vooral van alle aandacht.

En… als Lilo je wat beter kent en wat meer op haar gemak is, laat ze zich ook makkelijker aanhalen en aaien. Want stiekem is Lilo een ontzettende knuffelkat! Ze vindt het heerlijk om gekroeld te worden. Op haar kopje, in haar nekje en onder haar kinnetje zijn momenteel haar favoriet.
En hoe beter ze je kent, hoe meer plekken zijn “toegestaan”. Dan gaat ze er echt voor liggen en spint ze zo hard dat de lucht ervan lijkt te trillen.
Wat ook zo leuk is: Lilo kan zichzelf ontzettend goed vermaken en is dol op speeltjes!
Ze wordt in het gastgezin ook wel Lilo Messi genoemd, want ze is dol op balletjes en weet ze met rake slagen en vernuftige manoeuvres de hele ruimte door te kaatsen. Of ze neemt ze in haar bek mee, haar krabtonnetje in. Zodat ze het balletje daar van etage naar etage kan slaan.

En ook samen ballen vindt ze te gek. Dan kijkt ze je verwachtingsvol aan, hopend op een perfecte inworp, zodat ze er achteraan kan sprinten en de bal het zelfgekozen doel in kan trappen.
Ook het jagen op een laserlampje vindt ze erg leuk, dan scheurt ze de kamer door en maakt van die typische jachtgeluidjes alsof ze een muis of vogel op de hielen zit. Heerlijk om te zien!
Samen spelen is écht een goede manier om Lilo aan je aanwezigheid en goede bedoelingen te laten wennen en haar zelfvertrouwen op te bouwen. En ze kan er haar energie en speelsheid in kwijt.
Al is ze zeker ook te verleiden met een heerlijk snoepje of vloeibaar snackje.
Daar kan ze zo blij mee zijn, dat ze je kopje na kopje geeft, nog voordat ze er een hap of lik van neemt.

Lilo moest na binnenkomst bij De Kittenmand echt bijkomen van haar buitenavontuur en soms voelt zich nog wat onzeker. Het is daarom belangrijk om het lijfelijke contact met haar niet te overhaasten, haar het tempo te laten bepalen en niet over haar grenzen heen te gaan. En dat is – zeker als je haar net leert kennen – nog wel een uitdaging.

Want in onbekende ruimtes met onbekende mensen raakt Lilo makkelijk van slag, wordt ze angstig en bereikt ze snel haar grens. Maar… als je haar goed observeert, kan je ook goed herkennen wanneer ze overprikkeld raakt of een situatie ineens te spannend vindt, want die signalen zijn subtiel maar onmisbaar. Het gastgezin vertelt graag wat die signalen zijn, zodat Lilo in haar nieuwe huis een fijne start kan maken.
Het helpt Lilo ook als ze vanuit een kleine en overzichtelijke omgeving (een af te sluiten kamer) langzaam en op haar eigen tempo de omgeving kan verkennen. Want als je haar te snel in een grotere ruimte plaatst geeft dat haar stress en dit leidt al gauw tot paniek. Als ze eenmaal wat vertrouwen in je heeft, vindt ze het ook fijn als je er bij bent als ze iets nieuws ontdekt.
Dan komt ze af en toe tegen je hand of benen aan strijken, alsof ze de opgebouwde spanning wil ontladen en steun bij je zoekt. Zodat ze daarna weer met hernieuwd zelfvertrouwen dat nieuwe stukje wereld kan ontdekken.

Lilo kan bang zijn van geluiden of dingen die ze niet kent, hoe klein of onbeduidend ook. Dan zoekt ze graag een veilig plekje op, in het gastgezin is dat absoluut haar krabtonnetje op haar kamertje. Dat ze altijd vrije toegang heeft tot haar veilige stek is dan ook een must. En als je haar de tijd geeft, dan durft ze steeds vaker ontspannen te liggen en met haar nieuwsgierige blik de omgeving te verkennen. Ze krijgt dan meer zelfvertrouwen en meer vertrouwen in haar omgeving.
Want ze leert: niet alle geluiden betekenen gevaar als je in een veilig huis woont met lief personeel.

Lilo is inmiddels uitgegroeid tot een prachtig, slank, zwart dametje met het postuur van een heuse mini-panter, zacht gele ogen met een prachtige licht groene gloed rondom haar irissen. Schattige witte haartje steken uit haar mooie grote oren en haar lange, scherpe neus doet vermoeden dat er ergens in de familie wat genetisch materiaal van een Oosterse korthaar moet zitten. Ook haar manier van communiceren zorgt voor een associatie met dat ras, want Lilo kletst je de oren van de kop! Je kan haar ook echt geruststellen als je terugkletst (lees: miauwt). Ze heeft een arsenaal aan geluidjes, die allemaal net iets anders klinken. En hoe langer je haar kent, hoe beter je zult weten wat ze met welk geluid bedoelt.

Lilo gedijt het beste bij rust en regelmaat.
Een gezin met een druk huishouden of veel bezoek over de vloer, lijkt ons dan ook niet de beste plek voor haar. Daarnaast ontvangt ze graag op gezette tijden haar brokjes en zo nu en dan wat gekookte kip. Ook een snoepje of een vloeibaar snackje kan ze absoluut waarderen. De dankbaarheid die ze toont als ze lekker kan eten of snoepen, door je veelvuldig kopjes te geven en gelukzalig te miauwen, is werkelijk hartverwarmend. In het gastgezin wordt Lilo dan ook goed verwend.

Tenslotte goed om te melden dat Lilo keurige kattenbakmanieren heeft (wel graag een bak zonder klepdeurtje) en zichzelf en haar vacht met toewijding in topconditie houdt. Het moge duidelijk zijn dat het even tijd kan vragen om het vertrouwen van Lilo te winnen. Verwacht dus niet dat ze binnen een week gezellig bij je op de bank komt zitten. Maar als je haar die tijd geeft en haar grenzen respecteert, dan trippelt ze vanaf enig moment vrolijk de trap op naar de zolderverdieping of komt ze lekker beneden in de woonkamer zitten. Ze is er echt nieuwsgierig genoeg voor! En wie weet wat er nog meer in het vat zit als ze haar omgeving en personeel steeds beter leert kennen…

Zoals u kunt lezen en zien is Lilo is een prachtig mooi, lief en aanhankelijk meisje en wij gunnen haar dan ook een fijn en rustig gouden mandje. Spreekt Lilo u aan en bent u nieuwsgierig naar meer informatie? Kom dan eens kennismaken. Dan kan het gastgezin ook vertellen over de momenten waarop Lilo zich nog wel eens onzeker kan voelen, hoe daar mee om te gaan en nog belangrijker hoe je haar gerust kan stellen en vertrouwen kunt opbouwen.

U heeft kunnen lezen dat het een lief (nog wat onzeker) katje is dat graag speelt en hele verhalen vertelt.
Ziet u het al zitten dat jullie samen aan de ‘miauwbabbel’ gaan? Begrijpt u het dat een katje tijd nodig heeft om zich te geven? Heeft u dat geduld en die geweldige liefde in huis?
Dan ontvangen we voor het eerste contact graag een reactie via info@kittenmand-tilburg.nl

terug naar startpagina

2007 stichting "de Kittenmand"